Kaupassa kun käy tutkimassa astioita astia hyllyjen välissä ei voi olla huomaamatta, miten merkkiastiat maksavat huomattavan monta kertaa enemmän kuin muut halpamerkit. Halpamerkit kuitenkin näyttävät usein lähes samoilta ja monet mallit ovat melkein kopioita suosituista merkeistä. Onko merkkiastioiden ostamisessa järkeä ja saako siitä jotain hyötyä vai onko kyse vaan merkkiuskollisuudesta. Lähdimme selvittämään löytyykö tietoa siitä kannattaako panostaa merkkiin kun hankkii itselleen astioita.

Tämä kysymys herättää monissa eriäviä mielipiteitä ja suoraa vastausta voi olla vaikea antaa, onko järkevämpää panostaa laatuun vai ei. Monesti kuitenkin merkki astiat kestävät sukupolvelta toiselle ja laadussa sekä kestävyydessä on jotain perää. Kun astioille alkaa laskemaan käyttöikää, ei ne varsinaisesti ole yhtään kalliimpia kuin halpis astiat. Toinen asia mikä on merkki astioiden puolella on niiden arvon säilyminen. Jos esimerkiksi ostaa hienoja iittala tai marimekon astioita tai merkkilaseja ja vaaseja, voi niistä saada vuosienkin päästä vähintään saman tai jopa huimasti suuremman summan kuin niitä ostaessa. Tällaista ilmiötä harvoin tapahtuu halpamerkkien kanssa. Tällaisessa tapauksessa on merkki astioihin panostaminen järkevää ja jopa tuottavaa. 

Toisaalta, jos haluaa usein vaihtelua omiin astiastoihin voi olla kuitenkin järkevää ostaa halpamerkki astioita, joita voi sitten mielen mukaan vaihdella useammin. Silti voi olla järkevää hankkia yksi setti merkki astioita kaappiin niin sanotuiksi sunnuntai astioiksi. Merkkiastioissa on myös design elementti, joka monesti houkuttelee ostamaan niitä ja monet ajattomat designit sopivat arkeen ja juhlaan vuodesta toiseen. Nykyään kuitenkin kilpailu ja tuotantomenetelmät on tehnyt myös halpamerkeistä paljon kestävämpiä ja todellisia helmiä voi kyllä löytyä niiden puoleltakin. 

Loppujen lopuksi tämä kysymys jää hieman ratkaisemattomaksi ja kaikki riippuu käyttäjästä. On tietenkin hienoa kun voi vieraille esitellä merki astioita, jotka ovat muotoilultaan erinomaisia ja ne todella huomataan. Toisaalta taas aina voi olla erilainen ja tehdä halvastakin itselle designia ja kaunista. Varaa majoitus Helsingissä ja tutustu laatuastioihin Marimekon liikkeessä.