Unelmien mökki saaristossa

Kukapa ei ainakin silloin tällöin huomaisi haaveilevansa täydellisen idyllisestä pienestä mökistä jossakin päin Suomen upeaa saaristoa. Meille veneilyn ja mökkielämän ystäville nämä haaveet ovat arkipäivää ja myytävien mökkien ilmoituksia selataan päivittäin. Haaveet voivat tulla todeksi joko ikioman mökin muodossa tai sitten vuokraamalla mökin vaikkapa kesäloman ajaksi.

Mökin pihapiiristä löytyy usein erilaisia ulkorakennuksia. Rantasauna on monelle mökkiläiselle tietenkin perusedellytys: mikä olisikaan sen parempaa kuin istuskella laskevan auringon loisteessa saunan terassilla, nauttia saunajuomaa ja nauttia Suomen kesästä ja harvinaisista lämpimistä illoista. Talvisinkin rantasaunasta on iloa, sillä sieltä voi tehdä täsmäiskuja avantoon: kylmässä vedessä pistäytyminen lisää hyvinvointia, parantaa verenkiertoa ja virkistää niin mieltä kuin kehoakin.

Mökin varustelusta voi olla montaa mieltä. Jotkut haluavat mökissä olevan vain minimivarustelun, eivätkä juokseva vesi tai toimiva sähkökään ole välttämättömyyksiä. Toisille taas mökissä täytyy olla vähintään kaikki mukavuudet kuin kodissa eikä vähempään haluta tyytyä. Tällaiset ihmiset usein hankkivat mökkinsä lisävarusteeksi paljun, jossa kelpaa kylpeä pidemmällekin syksyyn. Mökkiä ostaessa tai vuokratessa kannattaa kysyä tarkasti, mitä kaikkia mukavuuksia mökkiin kuuluu, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

Jos mökillä aiotaan majoittaa paljon vieraita, kannattaa panostaa varavuoteeseen. Hetekat ja avattavat vierasvuoteet menevät usein pieneen tilaan. Myös patjaksi avattava rahi on kätevä: päivisin se ajaa rahin virkaa ja yöllä se toimii yhden tai useamman vieraan patjana. Jos vieraasi ovat erähenkisiä, voivat he yöpyä teltassa. Silloin kannattaa huolehtia, että mökin tontilla on teltan alle sopivaa maastoa ja hävittää jo etukäteen kivet ja kävyt, jotta ne eivät olisi vieraiden riesana yöllä.