Paikallistuntemusta ja merimaisemia

Olen pyrkinyt viemään lapsia ihan pienestä saakka museoihin ja tutustumaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Heistä onkin kasvanut melkoisen sosiaalisia, kulttuuria rakastavia yksilöitä. Retkeily sen sijaan on jäänyt meiltä hieman vähemmälle. Huomasin, että omakaan paikallistuntemus ei ollut kovin hyvä ja mietin miten sitä voisi parantaa.

Tänä kesänä päätin viettää lomaa ihan kotikulmilla pääkaupunkiseudulla ja tehdä päivän tai maksimissaan kahden päivän retkiä lähistöllä sijaitseviin kohteisiin. Vaikka pääpaino olikin tutustua paremmin omaan asuinympäristöön, tarkoitus oli kuitenkin pitää myös samalla lasten kanssa hauskaa.

Mummo oli sopivasti tulossa kaupunkiin viikonlopun viettoon ja ajattelin, että voisiko nämä kaksi asiaa jotenkin yhdistää. Siis mummon vierailun ja lähiseutuihin tutustumisen. Oltiin jo ehditty lasten kanssa reissata ympäri pääkaupunkiseutua sekä bussilla että paikallisjunalla, pyörällä ja kävellen. Tälle viikonloppuretkelle mietin, että miksei tutustuttaisi Helsinkiin myös mereltä käsin. Otin selvää aikatauluista ja niin me, äiti, lapset ja mummo lähdimme seikkailulle, jota emme hevin unohda.

Meriseikkailu lasten kanssa

Lähdimme jo aamun koitteessa kauppatorille juomaan aamukahvit ja toteamaan, että oltiin varattu juuri oikea päivä ulkosalla oleskeluun. Päivästä oli nimittäin kehittymässä aivan mahtava, aurinkoa ja kevyt tuulenvire. Mahtava päivä lähteä pienelle risteilylle. Aamupalapaikasta saimme napattua mukaamme myös hieman eväitä, ja aivan sen vierestä meidän ensimmäinen vesibussimme olikin jo lähdössä. Olimme varta vasten suunnitelleet, että tällä ensimmäisellä pätkällä pitää olla opastus, sillä halusimmehan saada lisää tietoa omasta kotikaupungistamme sekä sen historiasta ja lähiympäristöstä. Arvelimme, että näin aamutuimaan lapsetkin olisivat kaikkein vastaanottavaisimmillaan ja malttaisivat kuunnella.

Risteilyllä saimme kuulla tarinoita Helsingin historiasta ja paikoista, joista mummokaan ei ollut aiemmin kuullut. Opimme myös paljon saaristosta, merestä ja ylipäätään luonnosta ja sen tärkeydestä. Luonnonsuojelu on yksi tärkeimmistä asioista, jotka haluamme lastemme perivän meiltä ja oli mahtavaa että tämäkin näkökulma oli mukana opastuksessa. Nautimme joka hetkestä ja lasten mielestä oli mukavaa katsella merelle ja leikkiä ”laivan kapteenia”. Iltapäivällä teimme vielä toisen reissun, tällä kertaa Suomenlinnaan, jossa söimme eväät ja kävimme uimassa. Päivä oli täynnä uutta tietoa sekä loikoilua auringossa ihan sopivassa suhteessa.